Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na niedzielę
Krem śmietanowy:
0,5 l smietany30%
2 czekolady 100 g gorzkie
0,5 czekolady mlecznej
2 łyżki rumu
2 śmietan-fixy
Śmietanę wlać do garnuszka, pokruszyć do niej czekoladę , wsypać cukier waniliowy i podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. nie gotować. Następnie wlać rum lub kilka kropel olejku rumowego dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin żeby się dobrze wychłodziło. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Po wychłodzeniu ubijać jak śmietanę z dodatkiem śmietan-fixow.
Krem malinowy:
1 op śnieżki
1 szklanka miksowanych malin
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki cukru
Maliny zmiksować z dodatkiem cukru, Żelatynę rozpuścić w 2 -3 łyżkach gorącej wody, trochę ostudzić i połączyć z malinami. Gdy masa zacznie tężeć przygotować śnieżkę według przepisu na opakowaniu i połączyć z tężejąca masa malinowa.
Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
30 szt. podłużnych biszkoptów
Przełożenie:
- ciasto
-krem malinowy
-biszkopty (namoczone w kawie capucino)
-dżem z czarnej porzeczki
-krem czekoladowy
-ciasto.