Sos grzybowy

Sos grzybowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • nac pietruszki

  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • grzyby świeże

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzybki oczyścić,umyć, pokroić na plasterki lub ćwiartki(wg upodobania).Obgotować w osolonej wodzie przez ok. 15 min.Odcedzić. W rondelku rozgrzać tłuszcz,wrzucić obgotowane grzybki i dusić przez ok 20 min. Cebulkę obrać,pokroić w kostkę, obsmażyć na złotawy kolor,dodać do duszących się grzybków. Po ok 30 min. duszenia się grzybków dodać rozrobioną śmietano z ciepłym sosem(po to aby śmietana się nie zważyła). Doprawić. Należy pamiętać, że w czasie duszenia się grzybków można podlewać je wodą lub bulionem.Po odstawieniu z ognia dodać posiekaną natkę. Podawać z ziemniakami lub makaronem (np. kolanka,świderki)jako danie główne

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

12.06.2011 11:00
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat