Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z ziarnami słonecznika
Piec ok. 30min. w temp. 180stop.
Ciasto miodowe:
1i 1/4 szklanki mąki pszennej
100g margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1łyżka miodu
1łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
Do mąki dodać margarynę oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, następnie wyłożyć na przykrytą papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40cm. Piec ok. 30min. w temp.180 stop.
Ciasto słonecznikowe:
100g masła
125g margaryny
1 szklanka cukru pudru
2łyżki mleka
300g łuskanego słonecznika
Masło, margarynę, mleko oraz cukier podgrzać na małym ogniu. Gdy tłuszcz i cukier się rozpuszczą, dodać słonecznik( nie gotować)
Masę wyłożyć na formę wyłożoną papierem o wymiarach 25x40cm. Piec na złoty kolor w tem.180 stop. Musi wyjść taki karmelek ja go miałam gdzieś około 50 min w piekarniku.
Masa budyniowa
2szklanki mleka
250g margaryny
1op. budyniu śmietankowego
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
Puszkę mleka zalać wodą i gotować ok. 2godz. Budyń ugotować ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać ostudzony budyń i masę z puszki. Do ubitej masy dodać wystudzone i pokruszone ciasto słonecznikowe. Wymieszać dokładnie.
Masa śmietanowa:
500g śmietany (36%)
2łyżki cukru pudru
Śmietanę schłodzić i ubić z cukrem.
Przekładać ciasto:
Najpierw na spód ciasto miodowe później masa z pokruszonym ciastem słonecznikowym, jasny biszkopt i bita śmietana. Udekorować wg własnego pomysłu. Ciasto trochę pracochłonne, ale warte tej pracy:)