Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z jabłkami w rumie
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sodę oczyszczą, połowę cukru pudru, cukier waniliowy i miękkie masło. Posiekać nożem. W następnej kolejności dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję. Z ciasta uformować kulę, posypać delikatnie mąką i wstawić do lodówki na pół godziny.
Jabłka przecedzić przez sito, lekko dociskając. Pozostały płyn przelać do rondla. Dodać 100 ml soku jabłkowego oraz pozostały cukier. Zagotować. W pozostałym soku jabłkowym rozpuścić proszek budyniowy. Wlać do gotującego się płynu i cały czas mieszając ugotować gładki budyń.
Formę 26x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Z kuli odrywać kawałki ciasta i wylepiać nim dno formy (część ciasta pozostawić na wierzch). Ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, następnie gorący budyń na bazie rumu i soku jabłkowego, a na sam wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec przez 50 minut w piecyku nagrzanym do temperatury 185ºC.