Przepis i sposób przygotowania na: Grzybnięte a la chińskie klopsiki.
* 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego z szynki
* 2 dag grzybów Mun Tao Tao
* 2/3 płaskiej łyżeczki imbiru+1 łyżka do wywaru
* szczypta curry
* szczypta pieprzu
* sól do smaku
* 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao+3 łyżki do wywaru
* 2 jajka
* ok.5-6 łyżek bułki tartej (zależy od gęstości mięsa mielonego)
* 1 duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* 2 kostki bulionowe grzybowe
Grzyby Mun przygotować wg. przepisu na opakowaniu, tj. namoczyć i ugotować.Odcedzić i pokroić na malutkie kawałki.
Cebulkę i czosnek drobniutko posiekać, dodać do mięsa, wbić jajka, dodać grzyby mun, przyprawy i bułkę tartą.Wyrobić masę mięsną, ma się dobrze kleić na pulpety, więc ew. dosypać bułki tartej.
Zagotować ok. 1,5 l wody, wrzucić 2 kostki bulionowe grzybowe, wsypać 1 łyżkę imbiru i 3 łyżki sosu sojowego. Na małym ogniu, do wywaru wrzucać przygotowane małe klopsiki (wielkości orzecha włoskiego) i gotować ok. 40 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzić.
Ja podałam z warzywami z mrożonki chińskiej w sosie z ryżem. Wywar wykorzystałam do zupy pieczarkowej.