Przepis i sposób przygotowania na: Moja chińszczyzna.
* 1 podwójny filet z kurczaka (ok.0,5 kg)
* 20 dag makaronu Chow Mein Tao Tao
* 1 brokuł (0,5 kg )
* 1 kostka bulionowa grzybowa
* 1 duża cebula
* olej do smażenia
* 4 łyżki sosu sojowego
* 40 dag mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej
* 1 mała,płaska łyżeczka imbiru w proszku
Mięso opłukać,osuszyć.Cebulę pokroić w kostkę.
Brokuł opłukać, podzielić na różyczki.Obgotować je w lekko osolonej i posłodzonej wodzie ok.3 minuty .
Zagotować wodę, zalać nią makaron Chow Mein,wymieszać.Odstawić pod przykryciem na 5 minut.
We wrzącej wodzie rozrobić także kostkę grzybową bulionową ( 1 kostkę w 0,25 l wody).
W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.Dołożyć cebulę, zeszklić.Wlać sos sojowy i chwilę razem smażyć.
Odcedzony makaron przelać zimną wodą i osączyć.
Na drugiej patelni rozgrzać olej i wrzucić mrożone warzywa do potraw chińskich.Smażyć pod przykryciem ok.10 minut.Po tym czasie wlać bulion grzybowy i oprószyć imbirem.Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.Wrzucić do nich kurczaka z cebulą i razem wymieszać.
Na talerzach rozłożyć makaron i brokuły,na wierzch nałożyć warzywa z mięsem,wraz z sosem który się wytworzył.
Jeśli jakimś cudem zostanie nam coś z obiadu, możemy odsmażyć makaron wraz z mięsem i warzywami i jest to naprawdę bardzo smaczne.