Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana z rzodkiewką i pomidorami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 60 dag
pomidory 2 szt
rzodkiewka 2 pęczki
cebula 1 szt
boczek 15 dag
bulion 5 szklanek
śmietana kremówka 15 dag
oliwa 2 łyżki
posiekany szczypiorek 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z rzodkiewką i pomidorami

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w kostkę. Pomidory /mocno dojrzałe i miękkie/ obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę. Rzodkiewki oczyszczamy i drobniutko siekamy lub ścieramy na tarce. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni.W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją do lekkiego zrumienienia. Dodajemy ziemniaki, podsmażamy ok. 5 min i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości. Śmietanę mieszamy z zmiksowanymi pomidorami i razem z rzodkiewką dodajemy do zupy. Dodajemy podsmażony boczek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mocno podgrzewamy. Każdą porcję na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak