Żołądki wieprzowe po zamojsku

Żołądki wieprzowe po zamojsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki wieprzowe

    70 dag
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • imbir mielony

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • kostka rosołowa

    2 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mąka krupczatka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żołądki wieprzowe po zamojsku foto
Żołądki wieprzowe zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy i płuczemy. Powtarzamy tak 2-3 razy.
Kiedy zniknie charakterystyczny zapach zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości,
Krok 2 - Żołądki wieprzowe po zamojsku foto
Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do garnka kiedy flaki wieprzowe będą prawie miękkie i gotujemy aż będą miękkie.
Krok 3 - Żołądki wieprzowe po zamojsku foto
Kiedy wszystko będzie miękkie przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki. Powstałą zasmażką zagęszczamy flaki.
W następnej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof15

14.04.2017 08:58
bardzo smaczne

mysza75

13.04.2017 10:42
bardzo lubię żoładki

mirosława4

13.04.2017 10:40
bardziej to "chyba" flaki niż żołądki :)

w mojej kuchni

13.04.2017 09:53
lubię żołądki drobiowe do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat