Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Nalewka z mniszka lekarskiego

5.0
(153)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nalewka z mniszka lekarskiego z dodatkiem miodu i cytryny to wyjątkowy napój. Wszystkie sklepowe trunki muszą ustąpić miejsca tej domowej miksturze, która powstaje z własnoręcznie zebranych mniszków. Lekka nuta słodyczy miodu, połączona z kwaskowatością cytryny sprawia, że smak tej nalewki po prostu zachwyca!

Składniki:

mniszek lekarski
100 sztuk
spirytus
500 mililitrów
woda
500 mililitrów
miód płynny
100 gramów
cytryna
1,5 sztuki

Porada

Maj jest najlepszym czasem na zebranie kwiatów mniszka i zastosowania go do przetworów. Moja nalewka właśnie się robi, a na zdjęciu mam pozostałości z ubiegłego roku.

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski bywa nazywany także mniszkiem pospolitym, dmuchawcem bądź mleczem. Tak, to właśnie wszystkim dobrze znany żółty kwiatek, który następnie przekształca się w białą, delikatną kulę, którą każdy z nas choć raz zdmuchnął z łodygi! Choć roślina ta jest dość pospolita, to ma w sobie wiele dobroczynnych składników! A jednym ze sposobów na jej wykorzystanie jest przygotowanie nalewki z mniszka lekarskiego. Poniżej sprawdzony przepis, który pozwoli na uzyskanie pysznego napoju. Pamiętajcie, aby nalewkę z mniszka lekarskiego przygotować odpowiednio wcześniej! Musi ona odstać minimum miesiąc, aby wszystkie smaki odpowiednio się przeniknęły. 

Jak zrobić nalewkę z mniszka?

1

Kwiaty mniszka lekarskiego po zerwaniu, bez łodyżek, ułożyć na białym kartonie i zostawić w słońcu na 2 godziny. Następnie przełożyć kwiaty do słoika. 

2

Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry, dodać do kwiatów i zalać wszystko spirytusem 90%. Odstawić na tydzień.

3

Po tygodniu zlać nalewkę przez sitko wyłożone gazą i porządnie wycisnąć. Wodę zagotować i do ostudzonej dodać miód i wymieszać (nigdy miodu nie dodawać do wrzącej wody).

4

Połączyć syrop ze spirytusem, zlać do butelek i odstawić w miejsce z temperaturą pokojową na miesiąc.

5

Po tym czasie nalewkę z mniszka lekarskiego przefiltrować i degustować. Smacznego!

Czas przygotowania nalewki z mniszka lekarskiego to w sumie ponad miesiąc. Nie da się ukryć - trzeba uzbroić się w cierpliwość! Ale ten przepis na nalewkę jest tak dobry, że naprawdę warto czekać. Przekonajcie się sami!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gorzka nalewka 06.08.2024 23:28
Witam, zrobiłam nalewkę w większej ilości, ale niestety wyszła mi lekko gorzka. Zastanawiam się co źle zrobiłam :/ czy jest jakiś sposób aby "przykryć" lub całkowicie zniwelować goryczkę? W sumie mam 6 itrowych słoików...Dziękuję za wszytskie sugestie :)
Doradca Smaku 08.08.2024 07:51
A czy nalewka była filtrowana? Jest to jeden ze skutecznych sposobów pozbycia się goryczki.
Basia 30.04.2023 19:52
Pyszne i bardzo zdrowe zwłaszcza na zgagę
Klausia 28.10.2016 22:30
Ciekawa sprawa
ben-ka 04.07.2016 09:12
Ja najczęściej robiłam syrop i miodek, ale naleweczka pyszniutka jest:)
Stenka 03.07.2016 12:18
smaczna i zdrowa, robię co roku
ben-ka 01.06.2016 10:38
Chętnie zaprosiłabym na kwitnącą łączkę:)
IZABELA29 19.05.2016 10:01
oj kusisz tą nalewką
adelajda 11.05.2016 17:50
Na pewno pyszna ...tylko w mieście nie ma gdzie nazbierać ..
ben-ka 05.05.2016 16:22
Przepis na czasie, a nalewka jest smaczna, polecam.....
Lis 04.05.2016 18:28
nie robiłam ale super się zapowiada:)
Bernadeta1 04.05.2016 17:47
chętnie bym spróbowała
ben-ka 04.05.2016 12:54
Proponuję spacerek na łąkę :)
Alex_M 04.05.2016 12:25
oj, popróbowałabym :D
pestka 04.05.2016 11:54
takiej nalewki jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak