Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski bywa nazywany także mniszkiem pospolitym, dmuchawcem bądź mleczem. Tak, to właśnie wszystkim dobrze znany żółty kwiatek, który następnie przekształca się w białą, delikatną kulę, którą każdy z nas choć raz zdmuchnął z łodygi! Choć roślina ta jest dość pospolita, to ma w sobie wiele dobroczynnych składników! A jednym ze sposobów na jej wykorzystanie jest przygotowanie nalewki z mniszka lekarskiego. Poniżej sprawdzony przepis, który pozwoli na uzyskanie pysznego napoju. Pamiętajcie, aby nalewkę z mniszka lekarskiego przygotować odpowiednio wcześniej! Musi ona odstać minimum miesiąc, aby wszystkie smaki odpowiednio się przeniknęły.
Jak zrobić nalewkę z mniszka?
Kwiaty mniszka lekarskiego po zerwaniu, bez łodyżek, ułożyć na białym kartonie i zostawić w słońcu na 2 godziny. Następnie przełożyć kwiaty do słoika.
Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry, dodać do kwiatów i zalać wszystko spirytusem 90%. Odstawić na tydzień.
Po tygodniu zlać nalewkę przez sitko wyłożone gazą i porządnie wycisnąć. Wodę zagotować i do ostudzonej dodać miód i wymieszać (nigdy miodu nie dodawać do wrzącej wody).
Połączyć syrop ze spirytusem, zlać do butelek i odstawić w miejsce z temperaturą pokojową na miesiąc.
Po tym czasie nalewkę z mniszka lekarskiego przefiltrować i degustować. Smacznego!