Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka "gruszkówka" mojej babci

5.0
(79)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowa nalewka z gruszek, czy jak to mówi babcia "gruszkówka", to wyjątkowy trunek! Wszystkie sklepowe nalewki mogą się schować do szafy, bo pita będzie tylko ta własnoręcznie przyrządzona! Koniecznie wypróbuj!

Składniki:

gruszki 1 kg
Goździki całe Prymat 5 sztuk
laska wanili 1/2 sztuki
cukier 30 dag
spirytus 1,5 litra
woda 2 litry
Cynamon cały Prymat 2 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka "gruszkówka" mojej babci

Do gąsiorka wrzucić gruszki bez szypułek i ogonków, pokrojone w kostkę ze skórką i pestkami, oraz przyprawy.

Zalać spirytusem rozmieszanym z wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie zlać nalew spirytusowy.

Owoce zasypać cukrem i trzymać aż się rozpuści.

Powstały syrop zlać, a owoce wygnieść przez płótno.

Wyciśnięty sok dodać do syropu i połączyć go z nalewem spirytusowym.

Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.

Przechowywać co najmniej pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak