Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana „LEMIESZKA”

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka krupczatka 15 dag
sól do smaku
boczek wędzony 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana „LEMIESZKA”

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć. Ziemianki obrać, zalać niedużą ilością wrzącej wody, posolić i ugotować. Do miękkich ziemniaków razem z wodą wsypać mąkę, szybko zamieszać tłuczkiem do ziemniaków i podgrzewać na wolnym ogniu około 10 minut. Gotową lemieszkę wyłożyć na talerze łyżką maczaną w tłuszczu z wytopionego boczku. Okrasić wcześniej przygotowanym boczkiem i podawać z zsiadłym mlekiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.02.2017 12:59
Nie jadłam tego jeszcze :)
edytazaw89@wp 02.02.2017 21:34
Wygląda pyszniw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak