Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka tortowa 2,5 szkl
cukier 1,5 szkl
woda gazowana 1 niepełna szklanka
olej roślinny 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g
kakao 3 łyżki
mąka 3 łyżki

Porada

Składniki odmierzane szklanką 250 ml Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika , aby ciasto nie opadło.

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 26 cm

Białka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodałam żółtka i wymieszałam na najmniejszych obrotach.Potem dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszałam lekko łyżką, dodając olej i oranżadę. Ciasto podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki,wymieszałam, Ciasto kładłam po 2 łyżki na przemian na środek tortownicy (26 cm). Piekłam ok. 1 godziny w temp. 180*C do suchego patyczka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 17.12.2016 21:03
bardzo lubię
Mniam 17.12.2016 20:53
Pięknie Ci wyszła :)
iziona 17.12.2016 18:11
Klasyk w najlepszym wydaniu :)
Patrycja33 17.12.2016 10:44
pięknie sie prezentuje :)
Krystyna32 17.12.2016 10:38
pyszne ciasto
jagoda5913 17.12.2016 01:08
dobre do kawy
Renata9 16.12.2016 21:56
Bardzo smaczne ciacho
VioletoweKucharzenie 16.12.2016 21:32
moje ulubione ciasto z dzieciństwa :-)
bertpvd 16.12.2016 20:12
pyszne ciasto ;)
IKrakowianka 16.12.2016 20:11
pięknie wyszła :)
Jadwiga/Jaga85 16.12.2016 19:18
pyszne ciasto!
dodi 16.12.2016 19:15
ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak