Żeberka ze śliwką i cebulą

Żeberka ze śliwką i cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    60 dag
  • cebula

    3 duże
  • olej do smażenia

  • pieprz do smaku

  • sol, papryka

  • śliwki suszone kalifornijskie

    8-10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka dzielimy na porcje, oprószamy pieprzem i solą. Tak przygotowane podsmażamy na rumiano na patelni. Między czasie cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do obsmażonych żeberek. Następnie dodajemy do nich śliwki. Całość chwilkę smażymy by cebula się zarumieniła.
Następnie żeberka delikatnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku.

Żeberka podaje najczęściej do ziemniaków. Doskonale smakują z surówką z czerwonej kapusty. Przed podaniem wyjmuje z nich kości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

26.01.2014 00:15
Dobre jedzenie.

mufinka79

28.11.2013 17:52
Danie prezentuje się wspaniale, bardzo apetyczne!

aniagdz

28.11.2013 13:54
wyglądają bardzo apetycznie:)

brioszka

28.11.2013 12:14
ooo pycha! idealne na taką porę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat