Żeberka na słodko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • żeberka wieprzowe

    1 kilogram

Marynata

  • miód płynny

    1/3 szklanki
  • ocet winny

    3 łyżki
  • sos sojowy ciemny

    4 łyżki
  • sól

  • pierz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żeberka na słodko foto
Żeberka porcjujemy , delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Krok 2 - Żeberka na słodko foto
Mieszamy wszystkie składniki marynaty , doprawiamy solą i pieprzem. Marynata ma być słodko, kwaśno, słona. Soli i pieprzu ok.1 łyżka. Żeberka mieszamy z marynatą i chowamy na kilka godzin do lodówki. można co jakiś czas przemieszać żeberka.
Krok 3 - Żeberka na słodko foto
Wykładamy żeberka do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.
Pieczemy ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 180*C.

Smacznego!
SmaczneGotowanie
Ja osobiście dodaję jeszcze na wierzch pokrojoną w piórka cebulę. Tak przygotowane żeberka również można grilować, polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat