Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z jabłkiem pod sosem cynamonowym
Ułożyć na dnie małej kamionki połowę porcji ryżu, docisnąć łyżką.
Jabłka ze słoika( ja użyłam takich z lidla- mus ma cząstki jabłek nie jest całkiem gładki), wymieszać z 1 cukrem waniliowym, sokiem cytrynowym(dosłownie kilka kropli) i przełożyć na ryż, również docisnąć łyżką.
Na wierzchu ułożyć równo pozostały ryż i wrzucić do piekarnika. Zapiekać w temp 170 st C, aż ryż się zrumieni lekko.
Po upieczeniu przełożyć jeszcze gorący na talerz- przyłożyć talerz do kamionki i odwrócić, jeżeli samo nie wyskoczy z kamionki, boki obkroić nożem.
SOS- Roztopić masło, dodać cukier i kiedy się roztopi dodać resztę śmietany i cynamon.
Gotować aż zgęstnieje.
Sosem polać wierzch deseru
SMACZNEGO!!!