Zapiekanka z muszelek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron muszelki

    30 dkg
  • mięso mielone

    1/2 kg
  • pomidory

    1 kartonik
  • cebula

  • olej do smażenia

  • ser żółty

    30 dkg
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    2 szkl
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z muszelek foto
Makaron gotujemy w/g przepisu. Na patelni rozgrzewamy olej. Rumienimy pokrojoną cebulkę, dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory razem z zalewą. Smażymy do odparowania. Doprawiamy do smaku. Sos beszamelowy; Masło rozpuszczamy w rondelku, energicznie mieszając dosypujemy mąki a na końcu po trochu mleka. Jak sos zgęstnieje jak śmietana to ściągamy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego dajemy 1/3 makaronu.
Krok 2 - Zapiekanka z muszelek foto
Na makaron dajemy 1/3 sosu pomidorowego z mięsem i 1/3 sosu beszamelowego.
Krok 3 - Zapiekanka z muszelek foto
Na to nakładamy plastry sera żółtego.
Krok 4 - Zapiekanka z muszelek foto
I tak przekładamy do wyczerpania przygotowanych produktów. Zapiekanka powinna na wierzchu mieć ser.
Krok 5 - Zapiekanka z muszelek foto
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni aż ser się zarumieni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 25.10.2013 09:40
smaczna zapiekanka
adelajda 04.10.2013 09:24
bardzo lubię zapiekanki makaronowe :)
mirosława4 17.09.2013 12:18
pyszne to danie zjadłoby się !
caralajna 03.06.2013 07:31
ale dobra musiała być
Grazyna0211 29.05.2013 14:08
bardzo smaczne danie
pestka 04.05.2013 00:26
lubię takie zapiekanki
Pani Domu 25.04.2013 11:19
świetna zapiekanka
olkaaa 25.04.2013 07:27
ciekawy pomysł
alaaa 23.04.2013 21:26
fajna i pomysłowa zapiekanka
AURELKA 23.03.2013 20:44
bardzo pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat