zapiekanka z cukinią i mozzarellą z zielonym pesto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1
  • mozzarella

    300 g
  • pomidor

    3 szt
  • mięso mielone

    200 g
  • majeranek

    do smaku
  • śmietana

    100 ml
  • jajko

    1
  • cebula

    1
  • papryka czerwona

    1
  • pesto

    1 słoiczek
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
Mięso mielone podsmażyć z cebulą i papryką. Cukinię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry,plastry podzielic na 2 części. Jedną połową wyłożyć dno naczynia,posolić, następnie wyłożyć mięso, przykryć plastrami pomidora, dodać sól i pieprz, następnie znowu ułożyć drugą warstwę cukinii. Przykryć plastrami mozzarelli. Całość zalać śmietaną zmieszaną z jajkiem i świeżym tymiankiem i majerankiem.
Zapiekać ok. 25-30min w 180C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 05.01.2013 22:02
pysznosci
pestka 18.12.2012 15:31
super zapiekanka
Cukiereczek13 12.09.2012 15:14
muszę koniecznie ją zrobić :) uwielbiam potrawy z cukinią :)
Dorian 04.09.2012 18:25
pycha
emeslive 30.08.2012 09:29
Ale smakowita zapiekanka, pyszne to!
Agnieszka_B 15.08.2012 21:10
Przepis w sam raz na letni obiad :)
Aneta41 14.08.2012 22:26
fajna
BeataJ 14.08.2012 20:27
bardzo fajna zapiekanka
elficzna 14.08.2012 17:28
To coś w moim guście - super smak pycha !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat