Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
1 -
mozzarella
300 g -
pomidor
3 szt -
mięso mielone
200 g -
majeranek
do smaku -
śmietana
100 ml -
jajko
1 -
cebula
1 -
papryka czerwona
1 -
pesto
1 słoiczek -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania zapiekanka z cukinią i mozzarellą z zielonym pesto
Mięso mielone podsmażyć z cebulą i papryką. Cukinię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry,plastry podzielic na 2 części. Jedną połową wyłożyć dno naczynia,posolić, następnie wyłożyć mięso, przykryć plastrami pomidora, dodać sól i pieprz, następnie znowu ułożyć drugą warstwę cukinii. Przykryć plastrami mozzarelli. Całość zalać śmietaną zmieszaną z jajkiem i świeżym tymiankiem i majerankiem.
Zapiekać ok. 25-30min w 180C.
Komentarze (9)