Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 75 dag
ryż 2 torebki
rodzynki 3 łyżki
jaja 2 szt
cukier 3 łyżki
sok z cytryny
bita śmietana
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Kroki postępowania

1
Jabłka myjemy, połowę obieramy i kroimy w ósemki. Układamy na dnie natłuszczonego naczynia do zapiekania. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 1 - Zapiekanka ryżowo-jabłkowa foto
2
Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel.
Krok 2 - Zapiekanka ryżowo-jabłkowa foto
3
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy i dodajemy do utartych żółtek. Mieszamy i dodajemy rodzynki.
Krok 3 - Zapiekanka ryżowo-jabłkowa foto
4
Z białek ubijamy sztywną pianę i mieszamy z ryżem.
Krok 4 - Zapiekanka ryżowo-jabłkowa foto
5
Masę ryżową wykładamy na pokrojone jabłka. Wygładzamy. Resztę jabłek kroimy w płatki i wciskamy dekoracyjnie w ryż. Pieczemy ok 30 min w 180 st. Podajemy z bitą śmietaną.
Krok 5 - Zapiekanka ryżowo-jabłkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 28.04.2014 07:33
lubię takie zapiekanki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak