Przepis i sposób przygotowania na: Zalewa do marynowanych grzybów
Zalewa octowa do marynowanych grzybów z mojego przepisu to:
- pewne proporcje składników,
- dokładny opis przygotowania, krok po kroku,
- gwarancja pysznych grzybów marynowanych ze słoika.
Poniżej przedstawiam składniki i opis przygotowania do przygotowania około 2 kilogramów grzybów marynowanych do słoików. Możecie wybrać dowolne gatunki - szczególnie polecam borowiki, podgrzybki i maślaki.
Zanim przystąpisz do przygotowania zalewy, umyj dokładnie grzyby.
Zagotuj wodę, dodaj sól i grzyby. Grzyby gotuj przez ok. 10 minut. Ważne, aby ich nie rozgotować.
Po tym czasie grzyby wylej na sito i przepłucz wodą.
Jak przygotować zalewę octową do grzybów marynowanych?
1. Cebulę pokrój w plastry, ułóż na sicie i sparz gorącą wodę.
2. Przygotuj zalewę: ważne, aby zachować proporcje wody i octu 3:1. Zakładana przeze mnie ilość składników wystarczy na zamarynowanie ok. 2 kg grzybów leśnych. Gdybyście jednak mieli ich więcej - zawsze trzymajcie się tej proporcji.
3. Zalewę zagotuj, doprawiając ją: solą, pieprzem i cukrem do smaku. Warto dodać również liścia laurowego.
4. Gdy woda będzie gotować dodaj cebulę oraz grzyby i całość gotuj przez ok. 5 minut.
5. Po tym czasie przełóż grzyby do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików.
6. Dobrze zakręć i odstaw do ostygnięcia.