Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na chleb
Gotowy zakwas dokarmiany raz w tygodniu może nam długo służyć jako zaczyn do pieczenia zdrowego chleba. Im starszy tym mocniejszy i wartościowszy.
Wykonanie:
Naczynie dokładnie myjemy i wyparzamy.
Mieszamy 100 g mąki z wodą lekko letnią , papka powinna mieć konsystencję ciasta na racuchy.
Naczynie obwiązujemy gazą i pozostawiamy w cieple na 24 godziny.
Następnego dnia dokarmiamy czyli dodajemy wody i mąki w tych samych ilościach czyli po 100 g.
Mieszamy dokładnie i znowu zostawiamy w cieple na dobę. Dokarmianie powtarzamy 4 razy.
Piątego dnia mamy już gotowy aktywny zakwas, z którego możemy upiec pierwszy chleb.
Część zakwasu zostawiamy, będzie ona początkiem na kolejną porcję chleba.Przechowujemy ją w lodówce, dokarmiamy raz w tygodniu.