Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas jęczmienny pełnoziarnisty

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki jęczmienne pełnoziarniste 1 szkl.
woda mineralna niegazowana 2-3 +2 szkl.

Porada

Zakwas jeczmienny nadaje się zarówno do przygotowania żurku jak i do upieczenia domowego chleba.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas jęczmienny pełnoziarnisty

Kroki postępowania

1
Płatki przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, osączyć i przełożyć do słoika. Zalać wodą mineralną albo źródlaną.
Krok 1 - Zakwas jęczmienny pełnoziarnisty foto
2
Nakryć ręcznikiem papierowym, zabezpieczyć gumką i odstawić na 12 godzin do spęcznienia.
Krok 2 - Zakwas jęczmienny pełnoziarnisty foto
3
Płatki zmiksować razem z wodą, w której się kończyły i dodatkowo rozcieńczyć 2 szklankami wody - odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, aby zakwas ukisł.
Krok 3 - Zakwas jęczmienny pełnoziarnisty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 07.11.2015 09:37
bardzo przydatny zakwas, sama jeszcze ie robiłam takiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak