Przepis i sposób przygotowania na: zaczyn żytni na chleb
1. W przededniu pieczenia około godz. 18 do 50 gram aktywnego zakwasu żytniego (który został wyjęty z lodówki przynajmniej godzinę wczesniej i ogrzał się do temp. pokojowej) dodajemy 100 g mąki i 100 letniej wody i dokładnie mieszamy.
2. Około 23, zanim pójdziemy spać, jeszcze raz karmimy zakwas 100g mąki i 100g letniej wody i dokładnie mieszamy.
3. O 7:00 karmimy zakwas po raz ostatni 100g mąki i 100g wody i już o 11 mamy zaczyn gotowy do pieczenia chleba.
W zależności od tego, ile zaczynu potrzebujemy, możemy modyfikować ilość wody i mąki. Należy pamiętać, żeby przed robieniem chleba odłożyć z zaczynu przynajmniej 50g zakwasu na następny raz (przez tydzień bez karmienia można przechowywać w najzimniejszym miejscu lodówki).