z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu...

z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

FARSZ

  • ziemniaki ugotowane

    3/4 kg
  • twaróg

    40 dag
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3/4 łyżeczki
  • majeranek

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • gęsi tłuszcz

    4 łyżki
  • cebula

    4 sztuki

PIEROGI

  • mąka tortowa

    70 dag
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • gorąca woda

    1 litr

DODATKI

  • woda

    - ile potrzeba
  • sól

    - ile potrzeba
  • boczek wędzony

    15 dag
  • cebula

    5 sztuk
  • gęsi tłuszcz

    3 łyżki
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    - ile potrzeba
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... foto
ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, zmielić razem z twarogiem półtłustym w maszynce do mięsa, na gęsim smalcu dobrze podsmażyć cebule pokrojone, do ziemniaków z twarogiem wsypać przyprawy i wystudzoną cebulę, wszystko połączyć
Krok 2 - z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... foto
do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej, hakiem robota mieszać składniki, w trakcie mieszania dolewać gorącej wody, tyle, aby ciasto było sprężyste, dałam około 3/4 litra, zależy ile mąka wchłonie wody, ciasto nakryć i odstawić na 15 minut
Krok 3 - z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... foto
na podsypanej mąką stolnicy porcje ciasta wałkować na cienki płat, szklanką wycinać pierogi, nakładać farsz
Krok 4 - z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... foto
zlepione pierogi odkładać na tacę, nakryć ręcznikiem kuchennym aby nie wysychały, w dużym garnku zagotować wodę, dodac soli i olej rzepakowy, wkładać porcjami pioerogi, po wypłynięciu na wierzch gotować z 2-3 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać
Krok 5 - z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... foto
na gęsim smalcu zrumienić pokrojony boczek wędzony z cebulą, dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony, pierogi podawać polane okrasą - pierogi są aromatyczne, ciasto delikatne, rozpływające się w ustach............SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
2milutka 19.03.2017 14:29
pyszne bo na takie wyglądają :)
mysza75 18.03.2017 10:38
pierożki pierwsza klasa
RenataZ-et 17.03.2017 22:03
bardzo ciekawe pierogi
Renataj 17.03.2017 21:55
Wyglądają bardzo apetycznie:)
Renata9 17.03.2017 21:38
Bardzo smaczne pierogi
bertpvd 17.03.2017 21:26
Pyszne pierogi
Aleksandra/Olcia 17.03.2017 19:29
spora porcja na talerzu :) mogłabym się u Ciebie stołować :D
Edith85 17.03.2017 18:26
Smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat