Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne drożdżówki ze szpinakiem, prosciutto i jajkiem przepiórczym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 gram
otręby 4 łyżka
drożdże świeże 15 gram
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe 130 mililitr
margaryna 40 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 3/4 łyżeczka

Nadzienie

szpinak świeży 150 gram
jogurt naturalny 1 łyżka
słonecznik łuskany 2 łyżka
oliwa 1 łyżka
czosnek ząbki 2 sztuka
parmezan starty 50 gram
gouda 50 gram
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

szynka dojrzewająca 50 gram
jajka przepiórcze 6 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne drożdżówki ze szpinakiem, prosciutto i jajkiem przepiórczym

Szpinak zblendować z jogurtem, startym serem, oliwą i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mąkę przesiać, połączyć z solą i otrębami. W mleku rozpuścić drożdże z cukrem, pozostawić do podrośnięcia. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, margarynę oraz rozkłócone jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych porcji. Każdą uformować w kulkę i lekko rozwałkować. Na środku zrobić wgłębienie za pomocą dna szklanki oprószonego mąką. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. We wgłębienia nałożyć porwaną na kawałki szynkę i 1-2 łyżki szpinaku, w środku szpinakowego farszu zrobić dołek i wbić jajko. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, do lekkiego zarumienienia. Wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 28.07.2017 20:35
Podziwiam pomysł !!!!!!!!!!!!!! :-)
KORAL 26.07.2017 19:13
Super bułeczki :)
Ola1984 26.07.2017 09:26
Dzięki, były pyszne ;)
Ola1984 26.07.2017 09:25
Polecam :)
Ola1984 26.07.2017 09:21
Polecam spróbować :)
Ola1984 26.07.2017 09:20
Mąż nie mógł się najeść ;) Haha :)
SzczyptaChili 25.07.2017 18:55
Na wytrawne drożdżówki jestem pierwsza :) Wyglądają bardzo smacznie :)
gosia56 25.07.2017 16:28
Pyszne zjadłabym taką;)
Renata9 25.07.2017 13:48
Lubię takie, chętnie bym zjadła :-)
w mojej kuchni 25.07.2017 12:45
fajna odmiana na wytrawnie drożdżówek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak