Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe od szynki

    600 g
  • sałata lodowa

    4 liści
  • pomidor

    3 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • papryka czerwona

    ½ szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • majonez

    4 łyżki
  • gęsta śmietana

    4 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • koperek

    pęczek
  • Marynata do mięs pikantna Prymat

    opakowanie
  • sól

    do smaku
  • wino białe wytrawne

    250 ml
  • tortilla

    4 placki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
Mięso oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Przełożyć do metalowego naczynia.
Krok 2 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
Dodać marynatę pikantną do mięs oraz oliwę z oliwek. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso przełożyć na patelnię. Smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Krok 3 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
Usmażone mięso przełożyć do garnka, zalać białym wytrawnym winem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć. Pokroić na paski.
Krok 4 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
Przygotować sos czosnkowy: wymieszać majonez, gęstą śmietanę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.
Krok 5 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
Paprykę pokroić w cieniutki paseczki, obraną cebulę pokroić w piórka,
Krok 6 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
a pomidory w ósemki.
Krok 7 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
Liście sałaty porwać na małe kawałki.
Krok 8 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
Delikatnie wymieszać z papryką, cebulą i pomidorami.
Krok 9 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
Placki tortilli układać na rozgrzanej, suchej patelni. Lekko podgrzać, aby zmiękły. Wykładać na talerz. Na środku każdego placka, pozostawiając od dołu około 3 – 4 cm, układać po porcji warzyw, sosu czosnkowego i duszonej wieprzowiny.
Krok 10 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
Zawijać dół tortilli do środka, a następnie boki. Można spiąć wykałaczką i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gosia40 25.09.2012 12:53
Chętnie bym zjadła
suzana 21.09.2012 13:50
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat