Wiśniowe - Nic

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie bez pestek

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jak zwykle mam problem z napisaniem dokładnie całego przepisu w tych rubrykach.Dlatego piszę przepis w tej rubryce,tak by był zrozumiały dla czytającego.
Ekspresowy deser na niedzielny obiad lub podwieczorek. Świetny, staroświecki niskokaloryczny deser jest spadkiem po mojej babci. Babcia podawała "śnieżne kule" z różnymi owocowymi musami. Uzależniała to od pory roku i związanych z nią owoców. Zimową porą korzystam z mrożonych wiśni i truskawek.

0,5 kg wiśni,
2-3 łyżki cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki wiśniówki (dla dorosłych),
Wiśnie wsypać do rondla ,posypać cukrem i podgrzewać ,aż się odmrożą. Wlać alkohol lub nie i zagęścić mąką ziemniaczaną.
Wiśnie wyłożyć na talerzyki.

Śnieżne kule -"NIC"

2 szkl. mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 białka
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Białka ubić z cukrem i sokiem cytrynowym na sztywną pianę.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i trzymać na małym ogniu.
Łyżką do zupy nabierać porcje piany i wkładać do mleka. Gotować 0,5 minuty z jednej strony, delikatnie przewrócić na drugą i jeszcze chwilkę gotować. Kule wyjmować łyżką cedzakową, najlepiej małą i ostrożnie kłaść na wiśnie.

Deser można przygotować wcześniej i podawać na zimno.
Polecam również wersję z musem truskawkowym czy malinowym. Każda jest warta grzechu ,a w tym przypadku niskokalorycznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 27.11.2013 08:44
takie " nic "ale jednak coś
Maria 70 06.10.2013 16:34
Deser cudowny ,łatwy ,lekki i przyjemny .Przypomniał mi dzieciństwo ,zupę "Nic".
quatro 05.10.2013 11:00
"gotowane bezy" muszę to zrobić koniecznie...Wygląda super.
Lis 04.10.2013 14:25
ciekawy pomysł na deser:)
sasanka 04.10.2013 09:31
mam nadzieję, że jak to takie "nic" to w boczki tez nie idzie :D
Czarnula87 04.10.2013 07:43
ciekawy deser
Jusiaa 04.10.2013 06:23
bardzo ciekawy przepis
Barbara13 04.10.2013 00:34
Bardzo interesujący przepis i zapewne bardzo pyszny
Bernadeta1 04.10.2013 00:04
Jest na pewno pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat