Tort migdałowo-wiśniowy bez mąki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt migdałowy

  • migdały zmielone

    100 g
  • jaja

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • aromat migdałowy

    1/2 fiolki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Krem migdałowo-maślany

  • migdały zmielone

    150 g
  • jaja

    4-5 szt
  • masło

    300 g
  • czekolada biała

    100 g
  • cukier puder

    1 szklanka
  • aromat migdałowy

    1/4 fiolki
  • śmietana 30%

    125 ml

Do przełożenia

  • dżem wiśniowy

    200 g

Do ozdoby

  • płatki migdałowe

    70 g
  • wiśnie bez pestek

  • migdały

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

1. Białka oddzielamy od żółtek.

2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, kiedy piana jest już gotowa utrwalamy ją cukrem nadal miksując na samym końcu dodajemy po jednym żółtku.

3. Mielone migdały mieszamy proszkiem do pieczenia i delikatnie dodajemy po jednej łyżce do piany.

4. Nie miksujemy już tylko delikatnie mieszamy ciasto szpatułką.

5. W tortownicy wykładamy dno papierem do pieczenia, boki zostawiamy "suche" nie smarowane niczym-biszkopt będzie się po nich "wspinał".

6. Biszkopt wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez 30 min. w temp 180 st. bez termoobiegu.

7. Kiedy Biszkopt skończy się piec wyciągamy go z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 60 cm, następnie odstawiamy go do piekarnika aby tam wystygł.

8. Kiedy biszkopt jest zimny ostrym nożem odkrawamy go od brzegów tortownicy i przekrawamy na 3 blaty.


Krem migdałowy

1. Śmietankę zagotowujemy i zaparzamy nią mielone migdały.

2. Czekoladę rozpuszczamy na parze Zostawiamy do ostygnięcia. Masło ubijamy na puch.

3. Jaja ubijamy z cukrem na parze (na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę, tak aby nie dotykała wody) kiedy krem już zgęstnieje ściągamy masę z garnka i nadal ubijamy mikserem aż będzie zupełnie zimna.

4. Tak przygotowaną masę dodajemy po jednej łyżce do masła nadal miksując. Następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i po łyżce zaparzonych, wystudzonych migdałów, aż do wyczerpania składników. Jeżeli masa jest za rzadka wstawiamy ją na 10 min do lodówki.


Finał

1. Krem migdałowy dzielimy na 3 części.

2. Jedną część kremu wykładamy na jedną część biszkopta, przykrywamy drugą częścią blatu i smarujemy dżemem wiśniowym, znów przykrywamy biszkoptem i smarujemy druga częścią kremu.

3. Ostatnią część kremu dzielimy na 2 części, połową smarujemy boki tortu.

4. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i wystudzonymi obkładamy boki i górę tortu.

5. Pozostałą częścią kremu dekorujemy tort za pomocą szprycy. Zdobimy tort wiśniami i całymi migdałami.

Smacznego!

Joanna Kryla
Biszkopt pieczony z mielonych migdałów jest bardziej wilgotny, dlatego nie trzeba go już później dodatkowo nasączać

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 16.09.2016 20:04
Palce lizać, mniam;))
ania2610 16.09.2016 18:28
świetnie wygląda!
gusia1000 16.09.2016 16:50
Smaczna słodkość.
AniaHania 16.09.2016 15:48
Pięknie wygląda i pewnie też tak smakuje :-)
mirosława4 16.09.2016 10:51
wyśmienity ten torcik !
Ola1984 16.09.2016 09:51
Wygląda bajecznie :)
Krystyna32 16.09.2016 09:28
bardzo apetyczny
Anna169Hosz 16.09.2016 08:46
Dla mnie bomba!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat