Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kruche ciasto:
-
mąka pszenna
250 g -
masło 82%
130 g -
cukier puder
50 g -
jajko
1 szt. -
mleko w proszku
0.5 łyżka -
margaryna do wysmarowania formy
1 łyżka -
sól
1 szczypta
Mus czekoladowy:
-
śmietanka 30%
250 ml -
czekolada mleczna
150 g -
czekolada 80%
100 g -
masło 82%
50 g
Dodatkowo:
-
wiśnie bez pestek
36 szt. -
kajmak
250 g -
kolorowa posypka
1 szczypta -
kwiatki cukrowe
12 szt.
Przepis i sposób przygotowania Babeczki czekoladowe z wiśnią i kajmakiem
1. Kruche ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki pokrojonego masła, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie posiekać siekaczką, następnie dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
2. Mus czekoladowy:
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamane w kostki czekolady i wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło i dokładnie wymieszać po czym pozostawić do wystudzenia.
3. Do wystudzonych korpusów babeczek dodać po 3 wiśnie, wlać mus czekoladowy i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie udekorować kajmakiem, posypać posypką i udekorować czekoladowymi kwiatkami.
Komentarze (0)