Babeczki czekoladowe z wiśnią i kajmakiem

Babeczki czekoladowe z wiśnią i kajmakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem, orzeźwiająco kwaskowe wiśnie połączone z nieziemsko słodkim kajmakiem to świetna propozycja słodkiego deseru, w którym owoce z czekoladą tworzą duet doskonały.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło 82%

    130 g
  • cukier puder

    50 g
  • jajko

    1 szt.
  • mleko w proszku

    0.5 łyżka
  • margaryna do wysmarowania formy

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Mus czekoladowy:

  • śmietanka 30%

    250 ml
  • czekolada mleczna

    150 g
  • czekolada 80%

    100 g
  • masło 82%

    50 g

Dodatkowo:

  • wiśnie bez pestek

    36 szt.
  • kajmak

    250 g
  • kolorowa posypka

    1 szczypta
  • kwiatki cukrowe

    12 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babeczki czekoladowe z wiśnią i kajmakiem

1. Kruche ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki pokrojonego masła, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie posiekać siekaczką, następnie dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.


2. Mus czekoladowy:
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamane w kostki czekolady i wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło i dokładnie wymieszać po czym pozostawić do wystudzenia.


3. Do wystudzonych korpusów babeczek dodać po 3 wiśnie, wlać mus czekoladowy i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie udekorować kajmakiem, posypać posypką i udekorować czekoladowymi kwiatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat