Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino zdrowotne czosnkowo-miodowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wino białe wytrawne 1 Litr
miód lipowy 1 szkl.
cytryny 2-3 średnie
imbir świeży do smaku
czosnek ząbki 150-200 g
Cynamon cały Prymat kilka kawałków
Goździki całe Prymat do smaku
kardamon ziarna do smaku

Porada

Wino czosnkowo-miodowe jest korzystne i pomocne przy przeziębieniu, wysokim poziomie cholesterolu, obniżonej odporności organizmu. Ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Wino zdrowotne czosnkowo-miodowe

Imbir oskrobać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Podobnie postąpić z obranymi z łusek ząbkami czosnku. Włożyć do 1,5L słoja. Z wyszorowanych cytryn skroić cienką warstwę skórki i wycisnąć sok - dodać do słoja.
Dołożyć kardamon, goździki, cynamon i wszystko zalać szklanką wina.
Zakręcić i pozostawić na 2 doby w temperaturze pokojowej.
Dolać miód i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i połączenia. Dolać resztę wina i odstawić na 4-6 tygodni w ciemne miejsce.

Gotowe wino przecedzić przez gęstą gazę albo papierowe filtry do kawy.
Przelać do ciemnych butelek i przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak