Przepis i sposób przygotowania na: Wino z suszonych owoców dzikiej róży
Owoce oczyścić, pozbawić szypułek i postarać się pozbyć pestek, nie musi to być dokładnie wykonany zabieg.
Wodę zagotować i wrzącą zalać owoce. Przestudzić i następnie przełożyć do butli (owoce i wodę). Do butli dodać cukier rozpuszczony w wodzie (dwa kg cukru, 10 litrów wody), dodać kwas cytrynowy oraz drożdże winne. Gdy już wszystko dodamy butlę zatkać korkiem z rurką. Po tygodniu ponownie dodać cukier rozpuszczony z wodą tym razem w mniejszej proporcji tzn. na jedną szklankę wody kilogram jeden cukru. Wino przetrzymywać w butli przez sześć tygodni w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie wino przelać do butelek. Wino dla podsycenia koloru zabarwić palonym cukrem. Po przelaniu wina do butelek najlepiej jeszcze poczekać z degustacją, a uzyskamy bardziej wyszukany smak.
.