Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne ciasteczka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 gram
masło 200 gram
jajko 1 sztuka
kwaśna śmietana 5 łyżek

Posypka

cukier brązowy kilka łyżek
sezam kilka łyżek
orzechy pekan kilka sztuk
słonecznik łuskany kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne ciasteczka

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać dobrze schłodzone masło i żółtko (białko pozostawić do dekoracji posypką).
Krok 1 - Wielkanocne ciasteczka foto
2
Podane w pierwszym kroku składniki przesiekać ze sobą i dodać kwaśną śmietanę.
Krok 2 - Wielkanocne ciasteczka foto
3
Następnie ciasto zarobić starając się wykonać tą czynność szybko.
Krok 3 - Wielkanocne ciasteczka foto
4
Ciasto wałkować na ok 1 cm grubości i wykrawać okrągłe ciasteczka.
Krok 4 - Wielkanocne ciasteczka foto
5
w trzech osobnych naczyniach przygotować posypki:
* cukier brązowy wymieszany z sezamem
* cukier brązowy wymieszany ze słonecznikiem
* cukier brązowy wymieszany z tartymi orzechami pekan.
Ciasteczka namaczać z jednej strony w białku i obtaczać w posypce. Piec w 160-170 stopniach przez ok 15 minut.
Krok 5 - Wielkanocne ciasteczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia26 28.04.2014 12:24
wyglądają apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak