Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • gorąca woda

    100 ml
  • napój z orzechów macadamia

    150-200 ml

Bita śmietana

  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bita śmietana.
Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
Kawa.
Kawę wymieszać z gorąca wodą i pozostawić do ostudzenia.
Po tym czasie kawę połączyć z napojem orzechowym i udekorować kokosową bitą śmietaną.
(Bitej śmietany wyjdzie więcej niż potrzeba do jednej kawy.)
Diana Rusiłowicz
Napój posiada słodkawy smak, więc dodatkowe słodzenie kawy jest zbędne. Słodycz kawy dostosujcie do własnych preferencji i tym samym pozmieniajcie proporcje wody i napoju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:20
Na pewno jest pyszna.
KuchniaMagdaLeny 30.11.2016 02:20
Ooo poproszę taką kawkę ;)
Diana Rusiłowicz 25.11.2016 00:54
Dziękuję :)
MagdalenaIC 24.11.2016 19:53
Pysznie :)
Margo1 24.11.2016 14:40
Wygląda cudnie :)
Diana Rusiłowicz 24.11.2016 01:04
Dziękuję :)
Edita 23.11.2016 10:40
pysznosci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat