Ifa

Czekolada do picia z karmelizowaną pomarańczą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko ryżowe

    400 ml
  • czekolada gorzka

    200 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • pomarańcza

    1
  • masło

    1 łyżka
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do garnka wlej mleko, podgrzej mocno, czekolady połam na kawałki i dodaj do gorącego mleka, już nie gotuj. Poczekaj, aż czekolada rozpuści się, wtedy wymieszaj.

2. Pomarańczę dobrze wyszoruj i sparz porządnie wrzątkiem. Pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i poczekaj, aż się trochę skarmelizuje, włóż plastry pomarańczy i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Czekoladę podawaj w kubku z plastrami pomarańczy i syropem, który powstał w trakcie smażenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasia.s 07.02.2016 08:41
Idealna na chłodny wieczór :)
Jagódka77 15.01.2016 13:49
to musi, a właściwie na pewno jest pyszny napój
W poszukiwaniu inspiracji 31.12.2015 11:50
Uwielbiam gorącą czekoladę :) Wygląda pysznie
Renata9 30.12.2015 17:48
Dobra czekolada na chłodne dni :-)
Jadwiga/Jaga85 30.12.2015 14:58
Coś pysznego!
Betina#45 30.12.2015 13:40
mmm rewelacja ;) super
Futka 30.12.2015 13:11
Przepyszna czekolada :)
anka1988 30.12.2015 13:05
pyszny napój!
sliwka 30.12.2015 11:49
Cudowny napój;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat