Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędlina z piersi kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka podwójna
sól ok 1 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat d/s
czosnek d/s
rozmaryn d/s

Przepis i sposób przygotowania na: Wędlina z piersi kurczaka


Mięso osuszyć i natrzeć solą. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia piersi oprószyć przyprawami. Mniejsze kawałki mięsa włożyć między dwie większe i całość obwiązać bawełnianym sznurkiem. Kawałki, które będą wewnątrz pieczeni można oprószyć żelatyną w proszku, utworzy nam się wtedy galaretka (etap ten można pominąć).
Po zewnętrznej stronie powinna znajdować się śliska część mięsa.
Tak przygotowane mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 1 godziny.
W połowie pieczenia, podlać nieco wodą.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak