Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem

5.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka
1 kg
szpinak baby
1/2 kg
czosnek
młody do smaku
masło klarowane
2-3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Porada

Do smażenia wątróbek można dodać małą cebulkę drobniutko posiekaną, co dodatkowo wzbogaci smak dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Szpinak przebrać, opłukać i odwirować lub osuszyć w czystej suchej ściereczce.
Krok 1 - Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem foto
2
Na patelni rozpuścić łyżkę klarowanego masła, włożyć liście szpinaku i oprószyć solą - wymieszać i nakryć pokrywką na 1-2 minuty, aby szpinak wyraźnie zmniejszył objętość. Odkryć i odparować.
Krok 2 - Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem foto
3
Na osobnej patelni rozpuścić dwie pełne łyżki masła klarowanego i obsmażyć wątróbki. Nie solić.
Krok 3 - Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem foto
4
Połączyć wątróbki ze szpinakiem, dodać sól, pieprz i wyciśnięty czosnek do smaku - wymieszać, nakryć i dusić kilka minut. Co jakiś czas przemieszać.
Krok 4 - Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem foto
5
Podawać zaraz po przygotowaniu z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.
Krok 5 - Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GreenMilk 06.06.2016 09:30
znam tylko szpinak na gęsto
w mojej kuchni 02.06.2016 14:53
same pyszności
halina17 02.06.2016 14:44
Lubię wątróbkę.
Katrina.u 02.06.2016 12:41
lubię watróbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak