Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

wątróbka drobiowa 500 g
cebula biała 4 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
marchewka suszona 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kostki rosołowe Kucharek 1 szt
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka
woda 1 szklanka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Kluski śląskie

ziemniaki 500 g
mąka ziemniaczana 170 g
masło 0,5 łyżeczki
jajko 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie

Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy wątróbkę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Całość podlewamy wodą, wkładamy kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy suszoną marchewką, solą, pieprzem i przyprawą warzywną uniwersalną. Wątróbkę dusimy pod przykryciem do miękkości.
Kluski śląskie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, ubijamy i studzimy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło, sól i pieprz. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kulkę, spłaszczamy i palcem robimy dziurkę w środku. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wrzącej wody. Gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na durszlaku. Podajemy z wątróbką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 02.06.2015 13:23
podoba mi się przepis
berys18 02.06.2015 09:36
ciekawy pomysł na wątróbkę
iziona 31.05.2015 17:59
Lubię wątróbkę, ale z kluskami jeszcze jej nie łaczyłam
cooked 31.05.2015 17:43
pycha obiad ;)
olkaaa 31.05.2015 14:43
kusząca propozycja
mirosława4 31.05.2015 14:33
pożywny obiad
aginaa 31.05.2015 13:38
lubie watrobke
Franciszek 31.05.2015 13:11
Pyszne danie
Maridka19 31.05.2015 13:06
Bardzo pyszne danie :)
fotoviderek 31.05.2015 12:51
Wygląda bardzo apetycznie :)
ilka01 31.05.2015 12:45
pychota :)
norweska20 31.05.2015 12:16
smakowite połączenie
IZABELA29 31.05.2015 12:08
pyszna wątróbeczka mnim
VioletoweKucharzenie 31.05.2015 11:31
Często przyrządzam wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak