Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkoczyki z kurczaka

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuka
boczek 20 dag
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Warkoczyki z kurczaka

Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy. Przecinamy na dwa kotlety, a następnie każdy kotlet na paski o grubości około 1 cm.

Olej mieszamy z sosem sojowym i musztardą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Marynatę zalewamy piersi z kurczaka, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Do każdego paska z piersi z kurczaka przykładamy plasterek boczku. Spinamy po 2-3 paseczki piersi z kurczaka wykałaczką z jednej strony. Zaplatamy jak warkocz i spinamy wykałaczką również z drugiej strony.

Warkoczyki pieczemy z obu stron na rumiano na rozgrzanym grillu (u mnie około 6-7 minut z każdej strony).

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Fragmenty piersi z kurczaka zbyt krótkie na warkoczyki możemy wykorzystać do przygotowania np. szaszłyków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 30.04.2014 21:45
Smaczne danie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak