Wariacja na temat murzynka :-)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • margaryna

    150 gramów
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 torebeczka
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • Biszkopty

    ok. 12 z marmoladą
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło i połamaną na kawałeczki gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu należy utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do jajecznej masy dodajemy porcjami masę czekoladową, cały czas ucierając. Teraz dodajemy mąkę na przemian z mlekiem. Z pozostałych białek ubijamy na sztywno pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Wylewamy je na dużą blachę wyłożoną papierem. w ciasto delikatnie wciskamy biszkoptowe ciasteczka -tak, by ciasto przykryło wierzch biszkopcika. Ciasto pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat