Udka w marynacie na różne okazje

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    4 sztuki
  • smalec

    1 łyżka
  • masło

    3 łyżki
  • przyprawa do kurczaka

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • ziele angielskie mielone

    1/2 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczki
  • sól

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka umyć.
Do miseczki wsypć 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego i majeranek oraz wycisnięty ząbek czosnku,wszystkie składniki utrzeć ze sobą łyżką i tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso z każdej strony i odstawić na 3 godziny w temp pokojowej.Po tym czasie udka umyć z marynaty,natrzec masłem posypać papryką i ziołami prowansalskimi.

Na spód naczynia żaroodpornego położyć łyzkę smalcu ułożyć mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*c i podpiec około 10 minut.Po czym temperaturę zmniejszyć do 180*c i piec jeszcze 45 minut.Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką . Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat