Tuńczyk w kruszonce pieprzowo-limonkowej z majonezem wasabi

Tuńczyk w kruszonce pieprzowo-limonkowej z majonezem wasabi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1,5 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • majonez

    100 g
  • wasabi

    0,5 łyżeczki
  • tuńczyk

    1 filet
  • skórka z limonki

    1 (starta i posiekana)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tuńczyk w kruszonce pieprzowo-limonkowej z majonezem wasabi

Filet z tuńczyka pokroić wzdłuż na paski szerokości 3 cm i zanurzyć w sosie sojowym wymieszanym z sokiem z cytryny. Grubo mielony pieprz wymieszać ze skórką z limonki i w powstałej mieszance dokładnie obtoczyć tuńczyka. Na rozgrzanym oleju smażyć rybę przez minutę z każdej ze stron (pamiętajmy, że prawidłowo usmażony tuńczyk powinien być różowy w środku), a następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Zimnego tuńczyka pokroić w cienkie plastry, podawać z majonezem wymieszanym z chrzanem wasabi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (40)

jolita 11.01.2012 14:19
super
jolita 11.01.2012 14:19
super
agogo2 20.11.2011 22:57
smaczne
artur7 17.11.2011 07:11
fajne
artur7 17.11.2011 07:02
fajne
Magda60 05.11.2011 23:58
dobre
ajres 24.10.2011 23:33
superowe
sunnymood 20.10.2011 19:58
nazwa brzmi egzotycznie, ale może się skuszę:)
novita26 01.10.2011 07:59
mniam
jolita 01.10.2011 07:51
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat