truskawki z czekoladą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawk

    0,5 kg
  • margaryna

    1/3 kostki
  • kakao

    1 czubata łyżka
  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki umyj delikatnie pod bieżącą wodą,pozostaw do wyschnięcia na ściereczce.Nie usuwaj szypułek.Margarynę rozpuść w niewielkim rondelku.Dodaj do niej łyżkę wody,czubatą łyżkę kakao(najlepiej ciemnego,holenderskiego).Składniki gotujemy na niewielkim ogniu,cały czas mieszając,dopóki cukier się nie rozpuści.Odstaw polewę na kilkanaście minut ,by zaczęła lekko tężeć.Następnie osuszone owoce chwytaj za szypułki,a ich czubki zanurzaj w polewie czekoladowej.Odkładaj na pergamin do zastygnięcia.Podawaj do 2-3 godzin po przyrządzeniu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat