Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt
-
jajek
6 szt -
cukru
1 szkl -
mąki
1 szkl -
proszku do pieczenia
1 łyżeczka -
kakao
1,5 łyżki -
tłuszcz do formy
-
Krem:
-
śmietany czekoladowej 30%
750 ml -
poncz
-
przegotowanej wody
1/2 szkl -
soku z cytryny
2 łyżki -
cukru
1 łyżeczka -
spirytusu
2 łyżki -
DODATKOWO:
-
mielonych orzechów laskowych
3 łyżki -
wiśnie kandyzowane
-
dżem wiśniowy
1 słoik
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
PONCZ Do wody dodać sok z cytryny, spirytus i łyżeczkę cukru, wymieszać.
Każdy krążek biszkoptu nasączyć ponczem. Na spód biszkopta nałożyć dżem,
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się