Tort śmietanowo czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajek

    6 szt
  • cukru

    1 szkl
  • mąki

    1 szkl
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1,5 łyżki
  • tłuszcz do formy

  • Krem:

  • śmietany czekoladowej 30%

    750 ml
  • poncz

  • przegotowanej wody

    1/2 szkl
  • soku z cytryny

    2 łyżki
  • cukru

    1 łyżeczka
  • spirytusu

    2 łyżki
  • DODATKOWO:

  • mielonych orzechów laskowych

    3 łyżki
  • wiśnie kandyzowane

  • dżem wiśniowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Krok 2 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
Na samym końcu przesiać do piany mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia..
Krok 3 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 180 stop.
Krok 4 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
Biszkopt ostudzić, przkroić na 3 krążki.
PONCZ Do wody dodać sok z cytryny, spirytus i łyżeczkę cukru, wymieszać.
Krok 5 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
KREM: Przed ubiciem śmietanki, musimy ją mocno schłodzić. Następnie za pomocą miksera, ubić ją na sztywno.
Krok 6 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
PRZEŁOŻENIE TORTU:
Każdy krążek biszkoptu nasączyć ponczem. Na spód biszkopta nałożyć dżem,
Krok 7 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
Przykryć kremem czekoladowym,
Krok 8 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
Drugi nałożyć krążek ciasta, i znów wyłożyć dżem i krem czekoladowy.
Krok 9 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
Nałożyć ostatni krążek biszkoptu.
Krok 10 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
Boki i wierzch, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym.
Krok 11 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
Orzechami laskowymi obsypać boki tortu.
Krok 12 - Tort śmietanowo czekoladowy foto
Na torcie z kremu za pomocą szprycy do tortu, wyciskać różyczki, udekorować wiśniami kandyzowanymi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 17.01.2014 08:21
W letnich klimatach, pyszności
Małgorzata9 16.01.2014 21:47
smakowicie wygląda
Monika10 16.01.2014 21:41
pyszności!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat