Tort pachnący kawą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt ciemny

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    2/3 szkl
  • olej

    6 łyżek
  • mąka

    1 kopiasta szklanka
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2/3 łyżki
  • ocet

    2/3 łyżki

Biszkopt jasny

  • jajko

    2 szt
  • cukier

    1/3 szkl
  • olej

    3 łyżki
  • mąka

    2/3 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • ocet

    1/2 łyżki

Masa kawowa

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    150 g
  • masło

    350 g
  • spirytus

    1 kieliszek
  • zaparzona mocna kawa

    5 łyżeczek

Dodatkowo

  • zaparzona mocna kawa

    1/2 szkl
  • orzechy laskowe

    50 g (mielone)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort pachnący kawą foto
Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 35 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
Krok 2 - Tort pachnący kawą foto
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączam kawą parzoną.
Krok 3 - Tort pachnący kawą foto
Masa kawowa: Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą wodną (około 20 minut). Gdy masa będzie gęsta odstawiam do przestudzenia.
Krok 4 - Tort pachnący kawą foto
Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Ucieram. Następnie dodaję kawę oraz spirytus. Ucieram.
Krok 5 - Tort pachnący kawą foto
Na biszkopt ciemny wykładam 1/3 masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami czekoladowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 11.05.2015 14:30
pysznie się zapowiada
MałaMi89 11.05.2015 13:48
Mmmm piękny tort!! A ja właśnie kawkę piję - komponowałby się z nią smakowo :))
ania2610 11.05.2015 12:30
wspaniale się prezentuje i smak pewnie też doskonały!
Mniam 11.05.2015 11:41
Rewelacyjnie wygląda i ten smak...pycha! Idealny do kawy.
Wacław 11.05.2015 10:33
apetyczne ciacho :-)
inka2012 11.05.2015 10:23
super wygląda :)
mysza75 11.05.2015 10:08
jaki pyszny torcik palce lizać
Krzysztof15 11.05.2015 09:50
pyszny torcik
Maridka19 11.05.2015 09:41
Obłędny tort :)
ben-ka 11.05.2015 09:32
Jaki pyszny ten torcik zrobiłaś !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat