Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowo-agrestowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mak 250 g
agrest 70 dkg
cukier 400 g
kasza manna 6 łyżek
budyń śmietankowy 1 opakowani
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mleko 400 ml
masło 250
galaretka agrestowa 1 szt
cukier wanilinowy 1 szt
cukierki groszki 1/2 opakowania
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
ser biały 500 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowo-agrestowy

Kroki postępowania

1
Suchy mak zmielić w młynku do kawy lub innym urządzeniu.Wymieszać razem zmielony mak, proszek do pieczenia oraz kaszę mannę.
Krok 1 - Tort makowo-agrestowy foto
2
Agrest umyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki i udusić. Zanim puści sok można dodać 2 łyżki wody a pod koniec smażenia 100 g cukru. Stopić masło.
Krok 2 - Tort makowo-agrestowy foto
3
Jajka ubić z pozostałą częścią cukru na puszystą masę – taką jak na biszkopt. Wsypać suche składniki, dodać ostudzoną konfiturę agrestową, wlać stopione masło i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Tort makowo-agrestowy foto
4
Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ca 45 minut. Podana ilość wystarcza na tortownicę ok. 25 cm.

Kiedy makowy „biszkopt” wystygnie przygotować krem.

Ugotować budyń – tak ja standardowy budyń. Doadać masło i serek homegnizowany. Wlać rozrobioną w 4 łyżkach wody makę kartoflaną i zagotować. Masę gotować 2-3 minuty ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła. Gotową masę przestudzić i zmiksować z 150 gramami masła.
Krok 4 - Tort makowo-agrestowy foto
5
Ciasto przekroić i posmarować połową masy. Przykryć drugim krążkiem i ponownie posmarować masą. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować galaretką. agrestową. Wstawić ją do lodówki, żeby lekko stężała. Na wierzchniej warstwie masy ułożyć tężejąca galaretką i odstawić ciasto do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem udekorować pomarańczowymi groszkami.
Krok 5 - Tort makowo-agrestowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.08.2014 17:41
podoba mi się :)
Przepisy Joanny 16.02.2014 21:33
bardzo ciekawy przepis a ciasto wygląda apetycznie
malaczarna23 27.09.2013 17:10
wygląda bardzo smacznie
everay 04.09.2013 18:02
piękny:))))
ana1 04.09.2013 12:27
super wygląda
Monia 04.09.2013 10:06
Agrest w cieśnie... pycha! :D
Mniam 04.09.2013 08:18
Musi smakować wyśmienicie.
caralajna 04.09.2013 07:12
bardzo ciekawe ciasto, nie widziałam takiego jeszcze :)
pati100015 03.09.2013 23:53
pyszny torcik!
dziewczyna_z_kodeksem 03.09.2013 22:52
fajne ciacho
babeczka007 03.09.2013 22:49
Świetny pomysł na deser w połączeniu maku i agrestu :)
Ola1984 03.09.2013 22:32
Ostatnio mam ochotę na makowe ciasto :) W połączeniu z agrestem musi smakować wyśmienicie.
w mojej kuchni 03.09.2013 22:03
rarytasek torcikowy
2milutka 03.09.2013 22:00
fajnie wyglada mniam:)
sanielcia 03.09.2013 21:56
wygląda super! a smakuje pewnie jeszcze lepiej
Rafał3 03.09.2013 21:50
Wyśmienite palce lizać
Boska_Agatka 03.09.2013 21:44
Wygląda wyśmienicie-- Jak smakuje???___ PENIE JESZCZE LEPIEJ ;-)
Dorota59 03.09.2013 21:37
prześliczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak