Tort kajmakowo- cappuccinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    1,5 szkl
  • olej

    6 łyżek
  • ocet

    1/2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżki

Masa cappuccino

  • mleko

    1 szkl
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    1/2 kostki
  • cappuccino waniliowe

    3 łyżki

Masa kajmakowa

  • masa kajmakowa

    1/2 puszki
  • masło

    1/2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawaj olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na tortownicę o średnicy 22cm. Piecz 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrój na trzy blaty.

Masa cappuccino: Z mleka odlej 1/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. W odlanym mleku wymieszaj budyń. Masę wlej na gotujące się mleko. Wymieszaj i gotuj 2 minuty. Przestudź. Masło utrzyj, dodawaj po łyżce budyniu oraz kawę cappuccino. Dokładnie utrzyj. Masą przełóż upieczony biszkopt.

Masa kajmakowa: Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj masę kajmakową z puszki i utrzyj. Masą posmaruj boki oraz wierzch ciasta (ozdób brzegi). Tort udekoruj różą i listkami cukrowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cranberry 12.12.2014 17:40
Pychotka :)
Ola1young 12.12.2014 14:02
bardzo apetyczny i ładny !
Hrabina w kuchni 12.12.2014 10:11
Smaczny tort.
zabcia117 12.12.2014 07:15
Pięknie wygląda!. Ciekawe połączenie smaków :)
VioletoweKucharzenie 12.12.2014 06:55
ale pyszny, moje ulubione smaki
pajbek 11.12.2014 21:04
Wygląda pięknie :-)
ben-ka 11.12.2014 20:36
Moje smaki,pycha!!!
mirosława4 11.12.2014 19:14
robiłam kiedyś bardzo podobny był smaczny , a ten też się tak zapowiada :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat