Przepis i sposób przygotowania na: Tort " Dla Mamy "
Kroki postępowania
Wszystkie mąki mieszamy z proszkiem.
Jajka ubijamy , potem na przemian z olejem dodajemy je do mąki, mieszając.
Dzielimy na 3 części, Jedną łączymy z sezamem, drugą z karobem i kokosem, trzecią z kisielem .
Do wysmarowanej tortownicy przekładamy ciasto z sezamem, potem karobem i kisielem. Pieczemy ok. 35 minut w 170 C.
Po ostudzeniu przekroić wzdłuż.
Obrane jabłka dusić z wodą na małym ogniu. Następnie dodać sypką galaretkę i ew. cukier, odstawić do wystudzenia.
Masa kokosowa.
Do zagotowanego mleka powoli wsypujemy kaszę, cukier i kokos i przez chwilę gotujemy. Przestudzoną masę stopniowo dodajemy do utartego masła.Ja dodałam trochę soku z cytryny.
Polewa.
Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kakao, śmietankę i mieszamy delikatnie rózgą do połączenia składników. Nie ubijamy, gdyż powstają trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy do polewy i mieszamy. Na końcu całość miksujemy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Całość polewamy lustrzaną polewą.