Tort " Dla Mamy "

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    130 g
  • mąka ziemniaczana

    125 g
  • mąka kukurydziana

    50 g
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    165 g
  • olej

    115 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe

    25 g
  • kakao

    lub karob 1 łyżka
  • czarny sezam

    25 g
  • kisiel

    owocowy bez cukru 38 g

masa jabłkowa

  • jabłka

    1 kg
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie + 1 łyżka
  • woda

    3 łyżki
  • cukier

    1 łyżka opcjonalnie

masa kokosowa

  • masło

    250 g
  • mleko

    1/2 l
  • wiórki kokosowe

    100 g
  • kasza manna

    4 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

LUSTRZANA POLEWA

  • śmietana 30%

    100 ml
  • kakao

    50 g
  • woda

    50 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki 8 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort " Dla Mamy " foto
Ciasto.
Wszystkie mąki mieszamy z proszkiem.
Jajka ubijamy , potem na przemian z olejem dodajemy je do mąki, mieszając.
Dzielimy na 3 części, Jedną łączymy z sezamem, drugą z karobem i kokosem, trzecią z kisielem .
Do wysmarowanej tortownicy przekładamy ciasto z sezamem, potem karobem i kisielem. Pieczemy ok. 35 minut w 170 C.
Po ostudzeniu przekroić wzdłuż.
Krok 2 - Tort " Dla Mamy " foto
Masa jabłkowa.
Obrane jabłka dusić z wodą na małym ogniu. Następnie dodać sypką galaretkę i ew. cukier, odstawić do wystudzenia.
Masa kokosowa.
Do zagotowanego mleka powoli wsypujemy kaszę, cukier i kokos i przez chwilę gotujemy. Przestudzoną masę stopniowo dodajemy do utartego masła.Ja dodałam trochę soku z cytryny.
Polewa.
Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kakao, śmietankę i mieszamy delikatnie rózgą do połączenia składników. Nie ubijamy, gdyż powstają trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy do polewy i mieszamy. Na końcu całość miksujemy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Krok 3 - Tort " Dla Mamy " foto
Ciasto w tortownicy przekładamy masą jabłkową, na nią masę kokosową, przykrywamy ciastem i pokrywamy resztą masy kokosowej.
Całość polewamy lustrzaną polewą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 22.06.2017 09:00
pięknie wygląda:)
sezamek 22.06.2017 08:33
Super tort :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat