Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dla Filipka
Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka).
Po upieczeniu wystudzić.
Rada;
Po upieczeniu biszkopt opuścić równomiernie powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.
Aby biszkopt miał równą płaską powierzchnie obracamy go po lekkim wystudzeniu do góry dnem.
Po upieczeniu biszkopt kroimy na trzy krążki,każdy nasączamy ponczem z wody ,cukru oraz soku z cytryny.
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem a pod koniec ubijania ze śmietan fixem.
Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
Spodni krążek czyli spód biszkoptu układamy na paterze.
Po nasączeniu nakładamy dżem wiśniowy, następnie cześć kremu śmietankowo - serowego,przykrywamy drugim krążkiem i robimy to samo.
Nakładamy trzeci krążek.
Gotowy krem śmietankowy robimy według przepisu na opakowaniu.
3 łyżki gotowego kremu śmietankowego przekładamy do miseczki dodajemy szczyptę niebieskiego barwnika spożywczego i mieszamy.
Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym , boki obkładamy wiórkami kokosowymi , rozetki robimy z kremu śmietankowo - serowego, górę tortu dekorujemy gotowymi kwiatkami i listkami , koralikami cukrowymi oraz niebieskim kremem śmietankowym.