Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czekoladowy, bez pieczenia

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

torcik

mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka pełnoziarnista 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
kakao 1/3 szklanki
masło orzechowe 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
sól 1 szczypta
mleko migdałowe 3/4 szklanki
cukier 1/3 szklanki
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
siemię lniane 1 łyżka
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

polewa

czekolada gorzka 100 gram
syrop klonowy 2-3 łyżki
mleko migdałowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowy, bez pieczenia

W misce połącz ze sobą obie mąki,kakao,proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W osobnej misce połącz ze sobą mleko,masło orzechowe,olej,sól,siemię lniane (mielone),cukier i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie połącz.
Patelnię rozgrzej i smaż niewielkie placuszki z obu stron przez ok. 2 minuty.
Następnie każdy placuszek wytnij okrągłą wykrawaczką (foremką) i odstaw na bok.
W rondelku podgrzej mleko wraz z syropem klonowym. Zdejmij z ognia dodaj połamaną czekoladę i rozpuść. Odstaw na ok. 5 minut.
Każdy placuszek posmaruj czekoladą i układaj jeden po drugim tworząc torcik. Na koniec całość posmaruj czekoladą. Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 21.09.2016 12:05
Ale apetyczne ciacho :)
Patrycja33 16.09.2016 13:25
wyglada pieknie a smakuje z pewnością cudownie :-)
Bernadeta1 15.09.2016 15:55
fajny pomysł na smaczny deser
AZgotuj 15.09.2016 14:43
nigdy wcześniej nie czytałam takiego przepisu , ale zaciekawił mnie bardzo
kd045 15.09.2016 13:23
smakowity pomysł
Aleksandra/Olcia 15.09.2016 13:02
ciekawy pomysł
ilka01 15.09.2016 12:53
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak