Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik brzoskwiniowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąki pszennej 4 łyżki
cukru 4 łyżki
soli szczypta
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
serek mascarpone 1 sztuka
ŚMIETANA30% 1 sztuka
śmietan fix 1 opakowanie
cukru pudru 0,5 szklanki
DODATKOWO:
brzoskwinie
galaretka czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik brzoskwiniowy

Kroki postępowania

1
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu a gdy stężeje pokroić w kosteczkę. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną piane. Do żółtek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie delikatnie przełożyć piane ubitą i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do tortownicy i piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
Krok 1 - Torcik brzoskwiniowy foto
2
Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder oraz śmietan-fix. Następnie dodać serek mascarpone i jeszcze przez chwile miksować.
Krok 2 - Torcik brzoskwiniowy foto
3
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kosteczkę. Syropem nasączyć biszkopt. Wyłożyć masę kremową z pokrojonymi brzoskwiniami. Przycisnąć wierzchem i posmarować na około kremem ozdabiając brzoskwiniami i galaretką.
Krok 3 - Torcik brzoskwiniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 07.06.2013 18:34
Ładne różyczki
Megg 05.06.2013 21:15
wspaniały torcik
Lampencjo 05.06.2013 19:21
super wygląda
iwi 05.06.2013 19:15
Niebo w gębie.
adelajda 05.06.2013 19:09
ładny i na pewno smaczny
artur7 05.06.2013 19:08
bardzo ladny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak