Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tian

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 4 średniej wielkości
pomidory 4
cebule 4
kozi ser (roladka)
ząbek czosnku
tymianek 1 łyżka
oliwa 6 łyżek
ryż ugotowany 200 g
oliwki czarne garść
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tian

Obrane cebule pokroiłem w piórka i przysmażyłem na dwóch łyżkach oliwy na małym
ogniu , tak aby były szkliste ( nie rumienić ).
Wymieszałem z ugotowanym ryżem. Cukinie i pomidory po umyciu pokroiłem w krążki
( ok. pół centymetra grubości ) . Kozi ser pokroiłem w cieniutkie krążki ( trochę nerwów mnie to kosztowało , i dzisiaj kupiłem taki nóż) . Rozgrzałem piekarnik do 180 st.C . Foremkę ceramiczną posmarowałem oliwą i natarłem ząbkiem czosnku. Na dnie foremki ułożyłem ryż wymieszany z cebulą , a na to na przemian krążki pomidorów , cukinii i sera.
Posypałem tymiankiem , oliwkami , solą , pieprzem i polałem oliwą.
Zapiekałem 35 minut , podałem gorące , można letnie też .
W wersji oryginalnej można też dodać bakłażana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 14.11.2014 13:32
polecam , swietny przepis
msmariusz 14.11.2014 13:22
no ciekawe ciekawe
gosia1988 14.11.2014 12:51
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak